Acai

18 Sierpień 2014

Jagody acai to owoce rośliny zwanej euterpą warzywną (Euterpe oleracea). Wywodzi się ona z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, skąd została rozprzestrzeniona w całej strefie międzyzwrotnikowej w celach uprawnych.

Poza owocami uzyskuje się z niej również tak zwane „serce palmy”, czyli jadalny rdzeń młodego pnia. Jest on składnikiem wykwintnych sałatek. Owoce jagody acai są w kolorze ciemnofioletowym, nieco podobne do winogron, jednak mniejsze. W środku zawierają jedną pestkę o średnicy do 7 mm i stosunkowo niewiele miąższu. Owoce te zawierją pełen kompleks witamin przyswajanych w naturalny sposób. To idealnie skomponowane "pigułki" bogate we wszystko, czego nasz organizm potrzebuje każdego dnia. Acai stanowią również cenne źródło antyoksydantów. Przyspieszają metabolizm, zatem warto po nie sięgnąć podczas walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

Drzewo owocuje dwa razy do roku i daje kilkanaście gron zawierających do 900 jagód. Miąższ acai jest od wieków wykorzystywany w tradycyjnej kuchni brazylijskiej. Dla niektórych mieszkańców dżungli amazońskiej stanowi on aż 42% wagowych pożywienia.

powrót